DWDD Boek van de Maand september 2016

Een nieuw seizoen, een nieuw boekenpanel en weer een nieuw boek van de maand.

De volgende boeken zijn geselecteerd als boek van de maand september 2016.

  • Katoen – Sven Beckert
  • De Nix – Nathan Hill
  • Het vogelhuis – Eva Meijer
  • Selma – Carolijn Visser

DWDD Boek van de Maand september 2016

Het boek “Selma” van schrijver Carolijn Visser is gekozen als DWDD Boek van de maand september 2016.

Selma Vos was de enige Nederlander die in China woonde ten tijde van “Laat Honderd Bloemen Bloeien”, de “Grote Sprong Voorwaarts” en de Culturele Revolutie. Zij en haar gezin werden slachtoffers van de grootse idealen van de maoistische heilstaat.

De joodse Selma Vos groeide op in IJmuiden en wist tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de nazi’s te ontkomen. Tijdens haar studie in Cambridge ontmoette ze Chang Tsao, de man van haar leven. Na de geboorte van hun kinderen Greta en Dop bouwden ze een bestaan op in het China van Mao.

Tijdens de Culturele Revolutie werd Chang uit zijn functie gezet en door zijn collega’s aangevallen. Selma, lerares aan de Tweede-talenschool, werd uiteindelijk samen met hem gearresteerd. De Culturele Revolutie betekende de ondergang van het hele gezin. Meesterlijk roept Carolijn Visser de sfeer op van het schrale, revolutionaire Peking. Ze schildert de grote parades ter ere van de Volksrepubliek, de ideologische blindheid van westerse fellow travellers, de grote hongersnood en uitzinnige Rode Gardisten die alles wat westers en oud was vernielden.

Selma behoort tot de hoogtepunten in haar oeuvre.

Bekijk op bol.com

 

Overige Nominaties

Hieronder de andere genomineerde boeken:

De Nix – Nathan Hill

Samuel Anderson is een schrijver met een writer’s block, een verveelde leraar op een plaatselijke universiteit. Zijn moeder heeft hij niet meer gezien sinds ze hem als kind in de steek liet. Maar dan ziet hij haar, ruim twintig jaar later, op het nieuws, terwijl ze stenen gooit naar een ultraconservatieve politicus.

Volgens de media is ze een linkse radicaal met een schimmig verleden, maar voor zover Samuel weet heeft ze altijd in een stadje in Iowa gewoond, waar ze trouwde met de eerste jongen op wie ze verliefd werd. Welk beeld van zijn moeder is waar? Vastberaden om het raadsel op te lossen – en daarmee eindelijk een manuscript voor zijn ongeduldige uitgever te hebben – besluit hij een openhartige en meedogenloze biografie over zijn moeder te schrijven.

Daarvoor moet hij haar alleen eerst zien te vinden. En met haar kunnen praten zonder in huilen uit te barsten.

Bekijk op bol.com

 

Katoen – Sven Beckert

Welke goederen drijven de wereldgeschiedenis? Suiker was de spil van de achttiende eeuw, terwijl de economie van de twintigste en eenentwintigste eeuw grotendeels lijkt te worden gestuurd door olie.

In zijn belangrijke nieuwe boek Katoen, de opkomst van de moderne wereldeconomie stelt historicus Sven Beckert in een even uitgebreide als kleurrijke geschiedschrijving dat katoen de drijvende kracht achter de industriële revolutie van de negentiende eeuw is geweest.

Bekijk op bol.com

 

Het vogelhuis – Eva Meijer

Wat zeggen de levensverhalen van koolmezen ons over de mensenwereld? En is het mogelijk om je te ontworstelen aan de verwachtingen van anderen?  Het vogelhuis draait om muziek en vogelzang, mensen manieren en koolmees conventies, en uiteindelijk om wat het betekent om ergens thuis te horen.

Bekijk op bol.com

Laat een reactie achter