DWDD Boek van de Maand september 2013

De volgende boeken zijn geselecteerd voor de titel boek van de maand september 2013.

  • Het huis met de schaduw – Aminatta Forna
  • Nachtfilm – Marisha Pessl
  • Woesten – Kris van Steenberge
  • Amsterdam – Russell Shorto

DWDD Boek van de Maand september 2013

Het boek “Het huis met de schaduw” van schrijver Aminatta Forna is gekozen als DWDD Boek van de Maand september 2013.

In september 2007 kijkt de 46-jarige Duro Kolak terug op gebeurtenissen in de voorafgaande zomer in het Kroatische plaatsje Gost. De Engelse Laura trekt die zomer met haar twee kinderen in een vervallen huis even buiten het dorp. Duro biedt zijn diensten aan als klusjesman.

Het huis blijkt hem niet onbekend en speelt een rol in zijn stilzwijgende conflict met zijn jeugdvriend Kresimir. De ingetogen vertelstem van Duro laat aanvankelijk veel onbenoemd, maar geleidelijk wordt duidelijk welke dramatische gebeurtenissen zich medio jaren negentig tijdens de burgeroorlog in het dorp hebben afgespeeld.

Bekijk op bol.com

 

Overige Nominaties

Hieronder de overige genomineerde boeken van de maand september:

Nachtfilm – Marisha Pessl

Een journalist duikt in het leven van een regisseur van horrorfilms, na de zelfmoord van diens dochter, een muzikaal wonderkind. Hij vermoedt dat er zich in de jeugd van het meisje thuis onfrisse dingen hebben voorgedaan en dat zij of tot waanzin is gedreven of is vermoord.

Hij krijgt gezelschap van een jongeman die het meisje in een inrichting had leren kennen, en van een jonge vrouw die in New York carrière wil maken als actrice. Het drietal haalt allerlei details uit het leven van Cordova, de regisseur, boven water en ontdekt wat het meisje in de laatste weken voor haar dood heeft gedaan.

Bekijk op bol.com

 

Woesten – Kris van Steenberge

In vijf delen, als was het een klassiek drama, is deze debuutroman van de Vlaamse leraar, regisseur en schrijver (1963) opgebouwd. Woesten is een West-Vlaams dorp, vlakbij Ieper in België. Het is aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Een dochter van een smid leert een jonge dokter (uit gegoede familie) kennen en trouwt met hem.

Zij raakt zwanger en baart acht maanden later een tweeling: een knappe zoon, Valentijn, en een mismaakt kind dat de vader weigert een naam te geven. Nameloos, zo wordt hij aangeduid. De jongen gaat gesluierd door het leven. Een gezinsdrama voltrekt zich en de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog breken los.

Bekijk op bol.com

 

Amsterdam – Russell Shorto

Rode draad in deze geschiedenis van Amsterdam is de Nederlandse opvatting over liberalisme, de tolerantie, waardoor de stad een unieke positie in de wereld verwierf.

De Amerikaanse journalist die zich al eerder verdiepte in de Nederlandse invloed op Amerika, meent dat in het DNA van de Nederlanders een vorm van vrijheid is ingeprent, door de gezamenlijke strijd tegen het water, het individueel inrichten van het nieuwe land en het ontbreken van feodalisme.

Bekijk op bol.com

Laat een reactie achter