DWDD Boek van de Maand oktober 2013

De volgende boeken zijn geselecteerd voor de titel boek van de maand oktober 2013.

  • In mijn vreemde land – Hans Fallada
  • De man van veel – Karin Amatmoekrim
  • Het Rosie project – Graeme Simsion
  • Wandelingen der Neederlanden – Kester Freriks, Joyce Roodnat, Erik van Zuylen

DWDD Boek van de Maand oktober 2013

Het boek “In mijn vreemde land” van schrijver Hans Fallada is gekozen als DWDD Boek van de Maand oktober 2013.

De Duitse auteur Hans Fallada (1893-1947) werd na een aanval op zijn vrouw in een psychiatrische afdeling van een gevangenis opgenomen. Hier schrijft hij met gevaar voor eigen leven in een priegelig codeschrift zijn ervaringen in Nazi-Duitsland op.

In een poging te rechtvaardigen waarom hij Duitsland niet had verlaten, ontstaat een beeld van de auteur zelf en van de samenleving om hem heen. Het zijn autobiografische notities vol paradoxen: enerzijds haat Fallada de Nazi’s, maar om zich te handhaven en te kunnen blijven publiceren schippert hij voortdurend.

Bekijk op bol.com

 

Overige Nominaties

Hieronder de overige genomineerde boeken van de maand oktober:

De man van veel – Karin Amatmoekrim

‘De man van veel’ is het waargebeurde levensverhaal van de Surinaamse mensenrechtenactivist Anton de Kom [1898-1945]. Vanwege zijn antikoloniale houding en onafhankelijkheidsstreven is hij staatsvijand nummer 1. Hij wordt zonder proces gevangengezet en met zijn gezin naar Nederland verbannen.

Daar vervalt hij in armoede en wanhoop en wordt in 1939 gedwongen opgenomen. Zijn leven wordt beschreven vanuit de psychiatrische kliniek, waar hij behandeld wordt aan zware overspannenheid, achtervolgingswaanzin en woede-uitbarstingen. Als in een delirium dringen herinneringen zich aan hem op: Anton als kleine jongen in Suriname, als adviseur voor uitgebuite arbeiders, als communist, de relatie met zijn blanke Hollandse vrouw en hun kinderen, zijn idealisme en zijn boek ‘Wij slaven van Suriname’

Bekijk op bol.com

 

Het Rosie project – Graeme Simsion

Dertiger Don Tillman (ik-personage) ziet er goed uit, is superintelligent en heeft een fijne baan als docent genetica. Alleen zijn sociale leven blijft wat achter. Don heeft het syndroom van Asperger en daarom zijn vriendschappen en relaties voor hem niet zo vanzelfsprekend als voor een ander.

Toch is hij vastbesloten om een vrouwelijke levensgezel te vinden. Hij start een zoektocht naar zijn ideale vrouw, met behulp van een vragenlijst waarmee hij kan bepalen wie het beste bij hem past. Die tocht wordt verstoord als hij Rosie tegenkomt.

Bekijk op bol.com

 

Wandelingen der Neederlanden – Kester Freriks, Joyce Roodnat, Erik van Zuylen

In 1813 kreeg het Koninkrijk der Nederlanden de geografische vorm die we nog steeds kennen. In datzelfde jaar kwam de negendelige Atlas der Neederlanden tot stand. Honderden kaarten, schitterend ingekleurd, tonen de pracht van ons landschap en onze geschiedenis. Vele daarvan zijn in Wandelingen der Neederlanden terug te vinden.

Bekijk op bol.com

Laat een reactie achter