DWDD Boek van de Maand oktober 2012

De volgende boeken zijn geselecteerd voor de titel boek van de maand oktober 2012.

  • Havik – Marco Kamphuis
  • Terugkeer ongewenst – Charles Lewinsky
  • De hormoonfabriek – Saskia Goldschmidt
  • Merckx – William Fotheringham

DWDD Boek van de Maand oktober 2012

Het boek “Havik” van schrijver Marco Kamphuis is gekozen als DWDD Boek van de Maand oktober 2012.

De auteur volgt een jaar lang een 12-jarige jongen die ervan droomt om een echte havik te zien en de Nobelprijs voor de biologie te krijgen. Er komen barsten in de dromen en de leefwereld van de ik-verteller, vooral de steeds grimmiger wordende ruzies tussen zijn ouders baren hem zorgen.

Verder zijn er de pesterijen op school, ontluikende verliefdheden, de overgang naar de grote school en de dood van grootmoeder. Met empatisch vermogen wordt de leef- en belevingswereld van de slimme, serieuze jongen in beeld gebracht, evenals het tijdsbeeld van 1978 en de benauwende sfeer in het klassieke gezin dat er maar niet in slaagt om openhartig te communiceren.

Bekijk op bol.com

 

Overige Nominaties

Hieronder de overige genomineerde boeken van de maand oktober:

Terugkeer ongewenst – Charles Lewinsky

Een fascinerende roman over de macht van het geweten, de kracht van de liefde en de desastreuze wending van de geschiedenis.

Terugkeer ongewenst is het deels waargebeurde, deels fictieve levensverhaal van de Joodse acteur, entertainer en regisseur Kurt Gerron, die in de jaren twintig en dertig grote triomfen vierde in Berlijn. In 1933 vlucht hij voor de nazi’s en belandt via Wenen en Parijs in Nederland, waar hij onder andere optreedt in de Schouwburg in Amsterdam en meewerkt aan verschillende Nederlandse speelfilms.

Samen met zijn vrouw Olga wordt hij in 1943 geïnterneerd in Westerbork en van daar gedeporteerd naar Theresienstadt, waar de SS hem vraagt een film te maken waarin het vernederende gettobestaan wordt voorgesteld als een paradijs. Weigeren betekent transport naar Auschwitz, meewerken betekent verraad aan zichzelf en aan zijn kunst. Dit duivelse dilemma vormt de kern van dit adembenemende boek, dat tevens een betoverende en tegelijk tragische liefdesgeschiedenis is.

Bekijk op bol.com


De hormoonfabriek – Saskia Goldschmidt

Een joodse 97-jarige man ligt in weerloze somberheid op zijn sterfbed en overdenkt zijn leven. Daar was veel mis mee. Samen met zijn achtergestelde broer bestuurde hij vanaf de jaren twintig een vleesfabriek. Met een briljant joods wetenschapper gaat hij in zee om vanuit slachtafval hormoonpreparaten tot ontwikkeling te brengen.

Hij gebruikt voor zijn preparaten mensen in zijn omgeving, fabrieksmeisjes en niets vermoedende mannen in een katholieke stad in het zuiden van het land, maar ook zijn broer. Motke de Paauw gaat over lijken. Hij vlucht in de oorlog, zet iedere morele overweging op de achtergrond en leeft voor zijn bedrijf en de bevrediging van zijn lusten. Dit is een fictief relaas, gebaseerd op de geschiedenis van Organon in Oss.

Bekijk op bol.com


Merckx – William Fotheringham

Eddy Merckx is de beste wielrenner ooit. Hij koerste als een machine die geprogrammeerd was om te winnen. Tijdens zijn professionele carrière kwam Merckx in totaal 445 keer als eerste over de streep. Maar het was niet die fenomenale
zegereeks die de legende Merckx deed ontstaan, het was zijn brutale dominantie. Hij versloeg zijn tegenstanders niet, hij verpulverde ze.

Zijn triomfen vertellen maar de helft van een levensverhaal waarin ook tragiek, vreselijke verwondingen en een dopingaffaire een rol spelen. Hoewel Merckx ‘de Kannibaal’ werd genoemd, doet die bijnaam geen eer aan de knappe, gevoelige en verrassend bezorgde wielrenner die hij was. In Merckx. Half mens, half fiets beschrijft wielerjournalist William Fotheringham waarom Merckx onoverwinnelijk was. Dit is het verhaal van een man wiens faalangst hem tot topprestaties inspireerde, alvorens hem te vernietigen.

Bekijk op bol.com

Laat een reactie achter