DWDD Boek van de Maand januari 2013

De volgende boeken zijn geselecteerd voor de titel boek van de maand januari 2013.

  • Het onzichtbare geluk van andere mensen – Manu Joseph
  • De vergelding – Jan Brokken
  • Diepe wonden – Nele Neuhaus
  • Het nieuwe land – Eva Vriend

DWDD Boek van de Maand januari 2013

Het boek “Het onzichtbare geluk van andere mensen” van schrijver Manu Joseph is gekozen als DWDD Boek van de Maand januari 2013.

Het onzichtbare geluk van andere mensen van Manu Joseph is een ontroerende, zwartkomische vertelling over de dunne scheidslijn tussen waan en werkelijkheid. Wanneer de zeventienjarige Unni zich van het leven berooft door van het dak te springen, gaat zijn vader Ousep op zoek naar een verklaring.

Waarom kiest een mooie, intelligente jongen met een groot talent voor striptekenen voor zo n stap? Ousep, die twee sigaretten tegelijk rookt omdat drie gewoon te veel is, zoekt klasgenoten van Unni op en vraagt ze naar zijn zoon, wat ze van hem vonden en hoe ze zijn daad verklaren. De zoektocht levert niets op, tot er drie jaar na Unni s dood een pakketje arriveert met een raadselachtige strip die hij op de dag van zijn sprong verstuurde.

Bekijk op bol.com

Overige Nominaties

Hieronder de overige genomineerde boeken van de maand januari:

De vergelding Jan Brokken

Rhoon, geboortedorp van Jan Brokken onder de rook van Rotterdam, was op 10 oktober 1944 het toneel van een verzetsdaad óf een sabotagedaad tegen een paar Rhoonse vrouwen die aanpapten met de Duitse bezetter.

Brokkens nauwgezette en niet vooringenomen reconstructie van 10 oktober 1944 brengt op zich niet veel nieuws aan het licht. Hij laat een genuanceerd beeld zien van het verzet. Bovendien toont hij aan dat collaboratie niet altijd is wat het lijkt. Maar Brokkens beeld van Rhoon in de Tweede Wereldoorlog is messcherp. Zeer lezenswaardig historisch verslag van de menselijke kanten van fout en goed.

Bekijk op bol.com

 

Diepe wonden – Nele Neuhaus

De 92-jarige overlevende van de holocaust Jacob Goldberg wordt in zijn huis even ten noorden van Frankfurt vermoord. Maar de patholoog-anatoom ontdekt dat hij in feite niet was wie hij zei te zijn. Een tatoeage verraadt dat hij tot de SS behoorde. Er worden nog twee andere gelijksoortige moorden op bejaarden gepleegd.

Het moordwapen is een pistool uit de Tweede Wereldoorlog. De recherche in de persoon van Pia Kirchhoff en Oliver von Bodenstein heeft veel moeite om een spoor van de dader te vinden. Genoeg mogelijke verdachten, maar geen bewijs.

Bekijk op bol.com

 

Het nieuwe land – Eva Vriend

Aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis onderneemt Eva Vriend een zoektocht naar het ontstaan van een nieuwe provincie: Flevoland. Midden vorige eeuw dromen tienduizenden Nederlanders van een bestaan als boer in de net drooggelegde polders. Een nieuwe, ‘maakbare’ samenleving, waarin niet alleen het landschap langs de meetlat wordt gelegd, maar ook de toekomstige bewoners.

Bekijk op bol.com

Laat een reactie achter